AZ ÓVODÁRÓL...

Az óvoda adatai:
Hivatalos elnevezése: Iváncsai Mesepalota Művészeti Óvoda
Pontos címe:2454 Iváncsa, Arany János utca 1.
Intézményvezető:Takács Tünde
Helyettes:

Nagy Imréné

Telefon/ fax/e-mail: +36308307760, ovodaivancsa@gmail.com
Fenntartó:Iváncsa Községi Önkormányzat
Fenntartó címe:2454 Iváncsa, Fő u. 61/b
Elérhetősége:25/506-360

MESEPALOTA MŰVÉSZETI ÓVODA

Az Iváncsai Mesepalota Művészeti Óvodája 35 éve üzemel.

Az intézmény a község központjában helyezkedik el, az iskola, a tanuszoda, a közművelődési intézmények és az önkormányzati hivatal szomszédságában, amely megkönnyíti az eredményes együttműködést és közvetlen kapcsolattartást.

Az óvoda egy “csupa csúcs”, Makovecz stílusú, szép épület. Nem csak maga az épület szép, de a környezete is nyugodt, esztétikus. Megfelelően felszerelt, nagy alapterületű, változatos tevékenységet segítő óvoda udvarral rendelkezik. A környezeti adottságok, személyi feltételek, tárgyi felszereltség (melyet folyamatosan fejlesztünk), adott az eredményes munkához. Ennek érdekében igyekszünk minden pályázati lehetőséget kihasználni, szponzorok segítségét kérni, a helyi önkormányzat támogatása mellett.

Az óvoda 4 csoportos, 100 férőhelyes intézmény, de általában minden évben magasabb a gyermekek létszáma, jelenleg 101 óvodásaink száma. A gyermekek nevelését, gondozását, 9 (okleveles) óvónő, 4 (szakképzett) dajka, 1 pedagógus asszisztens látja el, valamint van logopédusunk, gyógypedagógusunk, és gyógytornászunk. A javítási- és fűtési feladatokat 1 megbízott karbantartó végzi.

Nagyon fontos számunkra, hogy a gyermekekkel itt helyben megfelelő képzettségű óvodapedagógusok foglalkozzanak, és minden területnek legyen szakembere. Ezért igyekszünk fokozatosan kihasználni a továbbképzési lehetőségeket. A 9 óvodapedagógus közül ketten másoddiplomások, van saját fejlesztőpedagógusunk, népi kismesterségek tudója, sindelar pedagógus, gyermekvédelmi szakember, ECDL számítógépes ismeretekkel rendelkező óvódapedagógus.

Elsődleges számunkra, hogy az ide járó gyermekek jól érezzék magukat, szeretet vegye őket körül, és minden segítséget megkapjanak képességeik fejlődéséhez, iskolai tanulmányaik megkezdéséhez.

Óvodánkban a művészetek eszközeire épülő, helyi program szerint neveljük óvodásainkat. Keretét a hagyományőrzés, népszokások ápolása alkotja, így a jeles napokhoz, évszakokhoz csoportosítva tervezzük a nevelés tartalmát.
Munkánkban kiemelt szerepe van a művészeti nevelésnek, melyhez felhasználjuk a verset, mesét, éneket, dalos játékokat, rajzot, mintázást, kézimunka lélekmelegítő erejét, és így próbáljuk óvodásainkat gyakran a művészeti élményekhez juttatni. Célunk, hogy “Csak tiszta forrásból” táplálkozzon a tanítandó anyag.

Továbbá megtapasztalással igyekszünk megvalósítani a környezeti nevelést, beleépítve a matematikai feladatokat. Kiemelt szerepe van óvodánkban az anyanyelvi nevelésnek, mely munkát évek óta logopédus is segíti. Fontos számunkra, hogy kielégítsük a gyermekek életkornak megfelelő mozgásigényét is.

Óvodai életünket sok minden teszi érdekessé, színessé. Ilyenek például az ünnepek.

Hagyományos ünnepeink:

 • Farsang, amikor a gyermekek csoportjukban az általuk választott jelmezben, egy egész délelőtt vidáman szórakoznak.
 • Megemlékezünk a Március 15-i forradalom és szabadságharc ünnepéről.
 • Meghitt formában ünnepi műsorral köszönti minden csoport az édesanyákat, nagymamákat.
 • Több, mint 20 éve “nagycsoportosok hetét” tartunk elköszönő óvodásainknak, melynek keretében van csoportos program, ajándék műsor,gyermekkoncert, gyermeknapi rendezvény változatos, érdekes tevékenységekkel, csak a nagyoknak egy ajándék kirándulás, (az ország valamelyik területére) és az ötödik napon van ünnepélyes formában a “búcsúzás”.

   Hagyományápoló programjaink:

 • Mihály napi vásár.
 • Farkas napi faültetés.
 • Mikulás ünnepség, amikor hozzánk is megérkezik a Mikulás.
 • Az óvodai karácsonyi ünnepélyt is a szülőkkel közösen ünnepeljük.
 • Az Advent időszaka is már sok éve meghitt, és igazán szép intézményünkben.
 • Jótékony célú adventi vásár és húsvéti vásár.
 • Zöldágjárás, kiszebáb-égetés, húsvétolás.

Minden évben az évszakokat  „galérianyitóval” indítjuk, amikor is művészek műveiből kiállítást rendezünk az Ovigalériánkban, amely az óvoda bejáratánál található, és bárki számára,aki ellátogat intézményünkbe, bármikor megtekinthető.

Az évszakokat pedig évszakzáró koncertekkel zárjuk le. A koncertek sokszínűek, fellépnek ismert gyermek zenekarok, általános iskolások, művészeti iskolákból énekkarok, de volt már fúvós zenekarunk is, komolyzenei koncertek, népi zenét játszó zenészek.  Volt olyan koncert is, amikor óvó nénik énekeltek a gyerekeknek.

A környezet megismerése, megszerettetése terén is vannak hagyományos programjaink:

 • A Víz napján, ha az időjárás engedi kirándulni visszük a gyerekeket autóbusszal, vagy helyben tesszük színesebbé ezt a napot különféle „vizes” tevékenységekkel.
 • A Föld napján mindig papírgyűjtést rendezünk, “a fák megmentése érdekében”, valamint a csoportok helyben kirándulnak. Az utóbbi időben a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát is kiemeljük.
 • A Madarak-fák napján többnyire az udvaron tevékenykedünk közösen az összes csoporttal.

Mindezek a közös ünnepek, programok nagymértékben segítik a közösségi nevelést, összetartozás érzését.

Évek óta foglalkozunk óvodánk helyi minőségbiztosítási rendszerének kidolgozásával és kiemelt területek folyamatos javításával. Jelenleg egy team működik az óvodában, a Kapcsolatok team, amelynek tagjai sokrétűen foglalkozik a külsö és belső, illetve a közvetett és közvetlen kapcsolatok ápolásával. folyamatban van. Célunk a minél eredményesebb együttműködés elősegítése (család, óvoda, társintézmények, szülők, gyermekek).

Óvodánkban tehetségműhelyek is működnek a nagycsoportosokkal, jelenleg  4.

 • Agyagmanók műhelye
 • Tudormanók műhelye
 • Fürge lábak mozgás  műhelye
 • Népi kismesterségek műhelye

Minden héten egy alkalommal találkoznak és vesznek részt a tehetséggondozásban a gyerekek. Minden műhelyben 2 óvodapedagógus tevékenykedik a gyermekekkel, 1 vezető és 1 segítőtárs.

A jövőben szeretnénk az egész napi óvodai életet még inkább árnyaltabbá, sokszínűbbé tenni. Célunk, hogy a csoportokban megteremtődjenek a művészeti nevelés szükséges feltételei. Legyen mindenhol szép mese sarok, zene sarok, ábrázolási tér, továbbá rendelkezésre álljanak a fontos kellékek.

Munkánkkal minden olyat szeretnénk megvalósítani, ami szép, ízléses, művészi és nem idegen az életkortól, valamint elősegíti minden gyermek megfelelő egyéni fejlődését. Arra törekszünk, hogy óvodásaink okos szeretetben, érzelmi biztonságban, szabad-, nyugodt légkörben, sok szép élménnyel gazdagodva élvezzék az óvodában töltött éveket.

“Hozzon a gyermeknek mindenki, amit tud: játékot, zenét, örömet. De hogy mit fogad el, azt bízzuk rá. Csak az a lelki táplálék válik javára, amit maga is kíván.” (Kodály Z.)

Comments are closed.

Keresési ablak bezárása!
error: Az oldalon található tartamak jogvédelem alá esnek!!!